Kysané zelí a zdraví: 5 nejčastějších mýtů, kterým byste neměli věřit
Kysané zelí má pověst skromné přílohy, která se na talíři objeví hlavně o Vánocích nebo v hospodě vedle knedlíků. Jenže když se na něj podíváte blíž, zjistíte, že tenhle „obyčejný“ poklad je nabitý vitaminy, vlákninou a živými kulturami. Přesto kolem něj koluje spousta mýtů, které stojí za to konečně uvést na pravou míru.
Mýtus první: Kysané zelí je jen levná příloha
Tahle představa se mezi lidmi drží překvapivě silně. Ve skutečnosti je kysané zelí jedno z nejdostupnějších probiotik, která můžete doma mít. Fermentace mění obyčejné zelí v superpotravinu, která podporuje trávení, imunitu i zdraví střev. V mnoha kuchyních světa, a to od Koreje až po Německo, je zelí považované za základní prvek zdravého jídelníčku, ne za něco „navíc,“ co položíte na talíř, když zrovna nemáte lepší nápad. Naopak. Ať už ho přidáte do salátů, sendvičů, polévek nebo jím doplníte teplé jídlo, vždycky udělá pro vaše tělo víc práce než většina drahých doplňků stravy.
Mýtus druhý: Kysané zelí každého nadýmá
Ano, fermentovaná jídla mohou u někoho vyvolat pocit plnosti nebo zvýšenou tvorbu plynů, ale to většinou znamená, že vaše střeva právě dostávají pořádnou dávku probiotik, na kterou nejsou do té doby zvyklá. Kdo se zelí vyhýbá ze strachu, že bude lidově řečeno „prdět“, často jenom zbytečně přichází o jeho benefity. Klíčem je proto začít s jeho konzumací postupně. Malá lžička denně bohatě stačí, aby si střevní mikrobiom pomalu „zvykl“, a většina lidí pak po pár dnech už nepociťuje žádné potíže. Když to přeženete hned od začátku, je jasné, že tělo protestuje. Ne nadýmání jako takové, ale množství bývá zpočátku největší problém.
Mýtus třetí: Vaření zničí všechny benefity
Ano, teplo ničí živé bakterie, to je samozřejmě objektivní skutečnost. Ale to rozhodně neznamená, že tepelně upravené zelí nemá žádnou hodnotu. Vláknina, minerály a řada dalších látek zůstává i po tepelné úpravě. Vařené kysané zelí není probiotikum, ale pořád je to zdravější varianta stravy než většina běžných příloh, které si denně dopřáváme. A pokud chcete výhody obojího, zkuste trik známých kuchařů: část zelí prohřejte a na talíři ho doplňte lžící syrového. Zachováte chuť i část probiotik.
Mýtus čtvrtý: Kysané zelí je příliš slané a nezdravé
Sůl je pro fermentaci nezbytná, ale ne každé zelí je stejně slané. Průmyslové varianty mohou solí šetřit méně, zato domácí nebo kvalitní řemeslné produkty často používají minimum soli, přesně tolik, aby fermentace probíhala bezpečně. Pokud si hlídáte příjem sodíku, stačí zelí lehce propláchnout, nebo hledat produkty s označením „nízký obsah soli,“ a to ty z Kvašeného světa bezezbytku splňují.
Mýtus pátý: Kysané zelí chutná všechno stejně
Mnoho lidí má před očima jedinou chuť, tu, kterou znají z obchodu. Ve skutečnosti existují desítky variant. Můžete narazit na zelí jemné, výrazně kyselé, křupavé, měkké, s kmínem, s koprem, s chilli, s mrkví nebo jablky. Chuť se liší podle odrůdy zelí, množství soli i délky fermentace. Když jednou vyzkoušíte domácí nebo farmářské verze, pochopíte, že „kysané zelí“ není jedna chuť, ale spousta pestrých možností pro každý mlsný jazýček. V Kvašeném světě nabízíme varianty buď zelí samotné nebo s křenem či koprem a také červenou řepu v kysaném zelí nebo klasické pickles či pickles s chilli.
Nechte mu v jídlech více prostoru
Kysané zelí je zkrátka mnohem víc než skromná hromádka vedle masa. Je to funkční potravina, která podporuje trávení, imunitu i pestrost jídelníčku. A čím více mýtů o něm necháme padnout, tím víc prostoru dostane v naší kuchyni – nejen o svátcích.